Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει την καρδιά υποστηρίζει νέα έρευνα


πηγή: econews.gr
Το κάπνισμα θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων και αναμένεται να προκαλέσει ένα δισεκατομμύριο θανάτους κατά τον αιώνα που διανύουμε.

Ως εναλλακτική πρόταση στο συμβατικό τσιγάρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο γνωρίζει ιδιαίτερη εμπορική άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξομοιώνουν τη διαδικασία του καπνίσματος με την παραγωγή και εισπνοή καπνού. Το εξατμιζόμενο υγρό περιέχει νικοτίνη, αλλά και χημικά τα οποία θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή από εκείνα που περιέχονται στα κανονικά τσιγάρα.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βέβαια υγιεινή συνήθεια, είναι όμως ένα ασφαλές υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος παρουσίασε σχετική μελέτη στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο.

Οι περισσότερες έρευνες δεν έχουν εντοπίσει νιτροζαμίνες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά και εκεί όπου εντοπίστηκαν, οι συγκεντρώσεις τους είναι 500 έως 1400 φορές χαμηλότερες σε σύγκριση με το κανονικό. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να χρησιμοποιείται για διάστημα τεσσάρων έως 12 μηνών για να παράξει την ποσότητα νιτροζαμίνης ενός κανονικού.

Η ερευνητική ομάδα διενήργησε την πρώτη κλινική μελέτη της επίδρασης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή λειτουργία.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η άμεση εισπνοή καπνού υποβαθμίζει την μυοκαρδιακή λειτουργία.

Στόχος της έρευνας του Δρ Κωνσταντίνου Φαρσαλινού ήταν να μελετήσει της επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην μυοκαρδιακή λειτουργία.

Οι ερευνητές μέτρησαν την μυοκαρδιακή λειτουργία 20 υγιών, συστηματικών καπνιστές 25-45 ετών μετά το κάπνισμα ενός κανονικού τσογάρου και 22 καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου αντίστοιχης ηλικίας μετά από χρήση της συσκευής για 7 λεπτά.

Η μυοκαρδιακή λειτουργία μετρήθηκε με καρδιακούς υπέρηχους και αιμοδυναμικές μετρήσεις (πίεση και παλμοί της καρδιάς).

Η έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση ενός κανονικού τσιγάρου προκάλεσε μυοκαρδιακή δυσλειτουργία αντίθετα με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ειδικότερα, το τσιγάρο βρέθηκε να επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία προκαλώντας αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν μια μικρή μόνο αύξηση της πίεσης, καθώς η νικοτίνη απορροφάται σε χαμηλότερο ρυθμό.

Όπως σημειώσε ο Δρ. Φαρσαλινός “είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί επανάσταση στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων συνεπειών της χρήσης καπνού αλλά έχει μεγάλες προοπτικές. Πρόκειται για το μοναδικό διαθέσιμο προϊόν που αντιμετωπίζει τόσο την χημική (πρόσληψη νικοτίνης) όσο και την ψυχολογική εξάρτηση, οι εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι είναι λιγότερο τοξικό και η έρευνα μας αποδεικνύει ότι δεν βλάπτει την καρδιακή λειτουργία”.

Ο ίδιος ο Δρ Φαρσαλινός παραδέχεται ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να εξεταστούν με επιπλέον και πιο εκτεταμένες κλινικές μελέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου